THE NE[S]T AT SIGEP2025
GLACIAL DRIP
ecoLogicStudio + the ne[s]t
Glacial drip by ecoLogicStudio + the ne[s]t takes us on a journey of reconnection with the current dramatic evolution of the alpine landscape. While savouring “Il Gelato del future” we are taken on a sensory journey that reminds us of the delicate relationship between human culture and the living world.
As glaciers disappear, they are replaced by new alpine microbiomes, proliferating with algae, lichens and mosses. Similarly Glacial drip, blends cutting-edge biophilic design with the culinary experimentation Gelato to inspire a radical rethinking of how we will interact with the food supply chain and the ecosystems that sustain us, offering a poignant reflection on resilience and renewal in the face of climate change.
The immersive space consists of vertical timber sticks arranged to replicate the topography of a real alpine landscape. Crafted with living, biological and bio-degradable materials, the project is fully reversible. Each stick is adorned with mosses and microalgae organisms, creating a living biome, as well as an immersive garden of medicinal and aromatic alpine plants. It celebrates the biodiversity of ecosystems that will emerge in Alpine regions if we take care of them.
Visitors access the space through the “Ice portal”, walking through dripping ice-cores similar to the ones scientists are salvaging from the melting icescapes of the Alps. They will then walk along the central valley, exploring the biomes of medicinal and botanical plants before getting a taste of then in the “Gelato super-food”.
Tasting opens up a new world of flavours and nutritional opportunities, symbolizing the apex of innovation in sustainable food systems, blending ecological awareness with culinary creativity. At the core of this process is the biological intelligence of micro-algae, extraordinary organisms that forms a new nexus of ecology and innovation.
Chlorella for instance, one of the Earth’s oldest and most powerful photosynthetic organisms, is ten times more efficient than plants at photosynthesis, making it a game-changer in man-nature symbiosis. In the Glacial Drip project, 13 bespoke bioreactors, conceived and produced by ecoLogicStudio in a limited edition, are scattered along the central valley. Here they actively captures the CO2 equivalent of 10 mature trees. They also filter air pollutants and release oxygen. The filtration process grows raw biomass with super-food nutritional value, including vegetable proteins and vitamins, pioneering the restorative landscape that can support humans’ health while taking care of the health of the planet we share.
The project envisions a hopeful future where the loss of glacial landscapes is counterbalanced by the flourishing of new, adaptive ecosystems. It offers a space for reflection on the consequences of climate change, while also highlighting the resilience and the potential for renewal in nature embodied in a unique and ancient product that is Gelato.
Glacial Drip di ecoLogicStudio + the ne[s]t ci trasporta in un viaggio di riconnessione con l’attuale drammatica evoluzione del paesaggio Alpino. Mentre gustiamo “Il Gelato del Futuro”, intraprendiamo un percorso sensoriale che ci ricorda il delicato rapporto tra la cultura umana e il mondo vivente.
Man mano che i ghiacciai scompaiono, vengono sostituiti da nuovi microbiomi alpini, ricchi di alghe, licheni e muschi. Allo stesso modo, Glacial Drip combina design biofilico d’avanguardia con la sperimentazione culinaria del Gelato, per ispirare una radicale riconsiderazione di come interagiremo con la catena di approvvigionamento alimentare e gli ecosistemi che ci sostengono, offrendo una riflessione profonda sulla resilienza e il potenziale di rigenerazione con cui fronteggiare il cambiamento climatico.
Questo spazio immersivo è composto da stecchetti di legno disposti a griglia vertical in modo da replicare la topografia di un vero paesaggio Alpino. Realizzato con materiali vivi, biologici e biodegradabili, il progetto è completamente reversibile. Ogni stecchetto è adornato con muschi e microalghe, creando un bioma vivente, oltre a un giardino immersivo di piante alpine medicinali e aromatiche. Il giardino celebra la biodiversità degli ecosistemi che emergeranno nelle regioni Alpine se ci prenderemo cura di loro.
I visitatori accedono allo spazio attraverso il “Portale Gelato”, attraversando carote di ghiaccio simili a quelle che gli scienziati stanno recuperando dai paesaggi ghiacciati in fusione delle Alpi. Proseguono poi lungo la valle centrale, esplorando i biomi di piante medicinali e botaniche prima di assaporarle nel “Gelato super-food”.
La degustazione apre un nuovo mondo di sapori e opportunità nutrizionali, simboleggiando il culmine dell’innovazione nei sistemi alimentari sostenibili, fondendo consapevolezza ecologica con creatività culinaria. Al centro di questo processo c’è l’intelligenza biologica delle microalghe, straordinari organismi che rappresentano un nuovo punto di incontro tra ecologia e innovazione.
La Chlorella, ad esempio, uno degli organismi fotosintetici più antichi e potenti della Terra; è dieci volte più efficiente delle piante nella fotosintesi, e rappresenta un’opportunita’ radicale nella simbiosi uomo-natura. Nel progetto Glacial Drip, 13 bioreattori, concepiti e prodotti da ecoLogicStudio in edizione limitata, sono distribuiti lungo la valle centrale. Questi catturano attivamente una quantità di CO2 equivalente a quella di 10 alberi maturi. Filtrano anche gli inquinanti atmosferici e rilasciano ossigeno. Il processo di filtrazione produce biomassa pura con un alto valore nutrizionale, inclusive di proteine vegetali e vitamin. E’ una soluzione pionieristica per un paesaggio rigenerativo in grado di supportare la salute umana prendendosi cura al tempo stesso del pianeta che condividiamo.
Il progetto immagina un futuro di speranza per l’umanita’, in cui la perdita dei paesaggi glaciali è controbilanciata dal fiorire di nuovi ecosistemi adattivi. Offre uno spazio di riflessione sulle conseguenze del cambiamento climatico, evidenziando al contempo la resilienza e il potenziale di rigenerazione della natura incarnati in un prodotto unico e antico come il Gelato.
https://www.sigep.it/it/sigep-vision/taste-of-tomorrow